Disney bestaat honderd jaar: vijf unieke Fiat Topolino exemplaren

Fiat Topolino

Wanneer de Fiat Topolino Disney’s ‘Topolino’ ontmoet, ontstaat er iets magisch. Fiat heeft een eerbetoon ontworpen ter ere van het honderdjarige bestaan van Disney. In totaal gaat het om vijf speciale themaversies van de nieuwe Fiat Topolino, waarvan vier ontworpen door FIAT Centro Stile en geïnspireerd door Disney Creatives, en de vijfde waaraan Disney-tekenaar Giorgio Cavazzano heeft meegewerkt.

Presentatie vijf unieke exemplaren

De presentatie van de vijf unieke exemplaren van Fiats stadsauto vond plaats in Casa 500 in Turijn. Dat is gevestigd op de vierde verdieping van het prestigieuze kunstinstituut ‘Pinacoteca Agnelli’. Daar kun je een reis door kunst en door de tijd maken ter gelegenheid van het honderdjarige jubileum van Disney, de 95e verjaardag van Mickey Mouse én de honderdste verjaardag van het Lingotto-gebouw.

Verhalen van Fiat en Disney

Olivier Francois, CEO van FIAT en CMO van Global Stellantis, merkte op: “De verhalen van FIAT en Disney zijn met elkaar verweven en nu viert zowel Disney als het Lingotto-gebouw zijn honderdste verjaardag. Beide Topolino’s – het Disney-icoon dat wij kennen als Mickey Mouse en de allereerste Fiat 500 – zijn al tientallen jaren inspiratiebronnen voor kunst, street art en mode. Disney en Fiat hebben veel méér gemeen dan de Topolino: het DNA, de authenticiteit en het belang om mensen eenvoud, warmte en vreugde te bieden. Om hen de wereld en de toekomst met een glimlach en optimisme te laten bekijken en om hen in contact te brengen met een jonger publiek. De nieuwe Fiat Topolino draagt daarin zijn steentje bij door elektrische-mobiliteit-met-een-glimlach te bieden. Ik presenteer met trots ons eerbetoon aan Disney: vijf speciale en unieke Topolino’s, allemaal geïnspireerd op het iconische Disney-figuurtje dat in de jaren dertig de Fiat 500 zijn bijnaam Topolino bezorgde.”

‘De muis’ in een muze veranderen

Ter ere van het boeiende samenspel is een traditioneel auto-evenement niet genoeg. Daarom ontstond een project waarbij twee ontwerpteams met zeer verschillende expertises samen het plezier hadden om iets magisch te creëren en ‘de muis’ in een muze te veranderen, die de harten van mensen verovert. De vijf unieke exemplaren van de Fiat Topolino vertegenwoordigen een reis door de tijd en door de kunst: vanaf de tijd waarin beide Topolino’s werden geboren, tot vandaag. Met als doel iets iconisch te creëren dat beide sterren samenbrengt.

Geïnspireerd door de creativiteit van Disney gaf FIAT Centro Stile vier Fiat Topolino’s een tweede huid, waarmee ze elk aspect van de wereld van Mickey Mouse tot uitdrukking kunnen brengen. Het vijfde exemplaar is ontworpen in speciale samenwerking met de Italiaanse Disney-tekenaar Giorgio Cavazzano.

Fiat Tipolino 1
Fiat Tipolino 2