Peugeot 9X8 onthult nieuwe silhouet voor 2024

Peugeot 9X8 nieuwe silhouet 2024

Na zijn eerste volledige seizoen in het FIA World Endurance Championship, met een bemoedigende prestatie op Le Mans en een eerste podiumplaats (derde) op Monza, waarna een groot deel van de openingsrace van het 2024-seizoen in Losail vooraan werd gereden, is de PEUGEOT 9X8 voorzien van een aantal substantiële upgrades om dit jaar een leidende rol te kunnen spelen in wat een ongelooflijk competitieve Hypercar-klasse belooft te worden, met negen fabrikanten en negentien prototypes.

De Peugeot 9X8

De PEUGEOT 9X8 was oorspronkelijk ontworpen met het oog op de technische voorschriften van 2020/2021. Tussen de ontwerpfase van de auto en de start van de competitie in de zomer van 2022 veranderde het reglement echter, waardoor er mogelijkheden ontstonden om de prestaties op bepaalde gebieden verder te verbeteren. De PEUGEOT 9X8 werd dan ook op allerlei punten herzien om zijn potentieel te maximaliseren, in lijn met de ambitieuze doelstellingen van Team Peugeot TotalEnergies.

”We hebben keuzes gemaakt die nu niet meer de juiste zijn en dit verschil in prestaties werd niet voldoende gecompenseerd door de BoP (Balance of Performance) in 2023”, zegt Olivier Jansonnie, Peugeot Sport Technical Director. “Daarom wilden we terug naar een ontwerp dat vergelijkbaar is met dat van onze rivalen, zodat het de auto een gelijkwaardige behandeling krijgt door de BOP. We hebben besloten om af te zien van het gebruik van vier identieke banden van 31 cm breed en te kiezen voor 29 cm brede banden voor en 34 cm op de achteras.”

Olivier: “Strikt genomen is het geen nieuwe auto, want hij heeft hetzelfde chassis, maar er zijn veel upgrades. Om de banden effectief te laten werken, moesten we het zwaartepunt van de auto wijzigen, bepaalde onderdelen verplaatsen en andere lichter maken. Een herverdeling van de aerodynamische belastingen was nodig voor een betere aerodynamische balans. Daardoor moesten we ongeveer 90% van de carrosseriecomponenten opnieuw ontwerpen, met de achtervleugel als belangrijkste toevoeging. Tevens hebben we besloten om deze nieuwe homologatie te gebruiken om een aantal betrouwbaarheids- en prestatie-upgrades toe te voegen om de kans op succes in het kampioenschap te vergroten.”

Radicale upgrade voor seizoen 2024

In maart 2023 werd besloten om de auto radicaal te upgraden voor het seizoen 2024. Iedereen bij Peugeot Sport werkte onvermoeibaar aan het herontwerp van de auto, terwijl het team tegelijkertijd deelnam aan het WEC-kampioenschap van 2023. “Het was een project in een project, waardoor de werkdruk op het team aanzienlijk toenam,” vervolgt Olivier Jansonnie. “Maar we konden rekenen op de niet-aflatende inzet van Team Peugeot TotalEnergies en kijken uit om het resultaat van het harde werk in de praktijk te brengen. Het doel is om terug te keren bij de koplopers, regelmatig te strijden om het podium en zelfs uit te dagen voor overwinningen.”