Opel GSe-onderstel: ongekende controle en ongeëvenaard comfort

Ook nieuwe instellingen voor alle versies van de Grandland: directer én plezieriger

  • GSe-uitvoeringen van Opel Astra, Astra Sports Tourer en Grandland met geoptimaliseerde feedback en stabiliteit
  • Onderstel met KONI FSD voor verbeterde balans tussen comfort en dynamiek
  • Besturing opnieuw gekalibreerd voor meer precisie en feedback
  • Puur rijplezier: besturing en onderstel van alle Grandland-versies verbeterd

 

Amsterdam. Met de nieuwe, geëlektrificeerde GSe-modellen van Opel is het eenvoudiger dan ooit om sportief rijden te combineren met duurzaamheid. Christian Hartweg, Head of Vehicle Dynamics Specification & Requirements bij Opel, en zijn ingenieurs hebben voor de GSe-uitvoeringen van de Opel Astra, Astra Sports Tourer en Grandland unieke instellingen ontwikkeld voor het onderstel en de besturing.

In een nieuwe video legt Hartweg uit hoe de huidige GSe-modellen zijn geïnspireerd op hun sportieve voorgangers. Hij geeft zijn interpretatie daarvan aan de hand van deze moderne, vooruitstrevende auto’s en de technologie waarmee zij uitgesproken dynamisch rijplezier bieden. De ingenieurs hebben echter niet alleen aan de GSe-modellen gewerkt, maar ook het onderstel en de besturing van alle versies van de Grandland verder geoptimaliseerd om het voor Opel kenmerkende, directe en stabiele weggedrag te versterken.

Nauwkeurig, dynamisch en toch comfortabel: GSe-onderstel met FSD-technologie

Hartweg: “Ons doel was helder. De GSe-modellen moeten een optimale balans bieden tussen comfort en een sportief weggedrag, uiteraard in combinatie met duurzaamheid.” De ingenieurs hebben het toch al uitgebalanceerde onderstel van de Opel Astra

en Opel Grandland naar een sportiever en dynamischer niveau gebracht. De belangrijkste ingrediënten daarbij zijn de plug-in hybride-aandrijflijnen en het onderstel. Die zijn volledig aangepast aan het hogere vermogen.

De Opel Grandland GSe heeft een systeemvermogen van 221 kW (300 pk). Het brandstofverbruik is vastgesteld op 1,2 l/100 km en de CO2-emissie op 28-27 g/km (WLTP gecombineerd*). De acceleratie van 0 naar 100 km/u in slechts 6,1 seconden is de snelste in zijn klasse, terwijl de elektrische vierwielaandrijving de bestuurder extra vertrouwen biedt. In de Astra GSe is de geëlektrificeerde aandrijflijn goed voor een systeemvermogen van 165 kW (225 pk) en 360 Nm koppel. Het brandstofverbruik ligt op 1,2-1,1 l/100 km en de CO2-emissie op 26-25 g/km km (WLTP gecombineerd*).

Het sportieve karakter van de Opel GSe-modellen is af te lezen aan het pure en gedurfde carrosserieontwerp. “Beide Astra GSe-varianten zijn direct herkenbaar aan de specifieke voorzijde en het feit dat de carrosserie lager boven de grond staat. We hebben het onderstel met 10 millimeter verlaagd”, legt Hartweg uit. “En ze bieden veel rijplezier. In bochten liggen ze stevig en stabiel op de weg – ze laten zich zeer dynamisch berijden, maar zijn ook zeer comfortabel.”

Het rijkarakter van de GSe is ook te danken aan de speciale vering en demping met KONI FSD-technologie (Frequency Selective Damping). Afhankelijk van de situatie, de toestand van het wegdek en de rijstijl van de bestuurder biedt de FSD-technologie diverse dempkarakteristieken, zowel voor comfortabel ‘zweven’ bij hoge frequenties – bijvoorbeeld korte impacts van kinderkopjes of putdeksels in het wegdek – als voor sportief rijden met directe feedback van de weg bij lage frequenties.

De topversies reageren nu nog directer op de input van de bestuurder, maar blijven te allen tijde – kenmerkend voor de modellen van Opel – stabiel tijdens het remmen, in bochten en bij hoge snelheid op de snelweg. “De schokdempers zijn voorzien van een extra klep en een tweede hydraulisch circuit”, legt de ingenieur uit. “Daardoor rijdt de auto zowel comfortabeler als sportiever, afhankelijk van het feit of de klep is geopend of gesloten. De letters GSe staan voor ‘Grand Sport electric’ – ofwel een sportief rijgedrag in combinatie met de nieuwste plug-in hybride technologie. Dynamisch rijden was nog nooit zo slim.”

Sportiever, directer, beter afgestemd: nieuwe set-up voor alle Grandland-versies

De nieuwe instellingen van het onderstel en de besturing zijn niet voorbehouden aan de GSe-modellen. Ook de andere versies van de Opel Grandland profiteren van de geoptimaliseerde schokdempers en besturing. De ingenieurs van Opel hebben ook de dempingskracht verhoogd bij de lagere frequentie van de zuigerbeweging in de dempers en die juist verlaagd bij middelhoge en hoge frequentie daarvan, om ook op oneffen wegdek maximaal comfort te bieden. Dankzij deze aanpassingen biedt de Grandland een uitgebalanceerd, stevig en comfortabel weggedrag.

De besturing is opnieuw afgesteld, zodat alle versies van de Grandland de voor Opel kenmerkende sportieve én comfortabele rijbeleving bieden, waarbij de bestuurder nauwkeurige en directe feedback ontvangt.

 


* Waarden op basis van de meer realistische WLTP-testmethode (Worldwide Harmonised Light Vehicles Test Procedure), die de NEDC-testprocedure (New European Driving Cycle) heeft vervangen. Het verbruik, de CO2-emissie en de actieradius van een auto hangen niet alleen af van het efficiënte energieverbruik van de auto, maar worden ook beïnvloed door de rijstijl van de bestuurder en andere niet-technische factoren. De gegevens over verbruik en emissies hebben geen betrekking op een individuele auto, maar zijn uitsluitend bedoeld om de verschillende typen met elkaar te kunnen vergelijken. Model nog niet beschikbaar.