Opel begon 125 jaar geleden met autoproductie

Opel begon 125 jaar geleden

2024 is niet alleen het jaar van de elektrificatie van het gehele modellengamma van Opel, het is ook het jaar waarin Opel 125 jaar geleden begonnen is met de productie van auto’s.

21 januari 1989

Opel legde 125 jaar geleden al de basis voor betaalbare, innovatieve, toekomstbestendige mobiliteit op vier wielen. Op 21 januari 1899 tekende Wilhelm Opel – zoon van Adam Opel, de oprichter van het bedrijf – een contract met slotenmaker Friedrich Lutzmann om diens Motorwagenfabrik (autofabriek) over te nemen. Daarmee begon Opel met de autoproductie en begon ook een nieuw tijdperk waarin Opel geschiedenis zou schrijven tot ver buiten Rüsselsheim. Opel – tot dan toe een succesvolle naaimachine- en fietsenfabrikant – begaf zich met de autoproductie op voor het bedrijf onbekend terrein.

125ste verjaardag 

Sindsdien verlieten al meer dan 75 miljoen voertuigen de Opel-fabrieken in heel Europa. Een van de huidige bestsellers komt uit Rüsselsheim: de nieuwste generatie Opel Astra. Terwijl Opel de 125ste verjaardag van zijn autoproductie viert en koers zet naar de toekomst, rolt dit innovatieve model in de compacte klasse al van de band, voorzien van geavanceerde technologie en geëlektrificeerde, lokaal emissievrije aandrijflijnen.

Eind negentiende eeuw

Het succesverhaal van Opel begon in 1862. Adam Opel maakte in dat jaar zijn eerste naaimachine in Rüsselsheim en legde daarmee de basis voor het bedrijf. Opel ontwikkelde zich snel tot een van de grootste naaimachinefabrikanten in Duitsland en exporteerde naar heel Europa. Met de fietsenproductie zette Opel een volgende succesvolle stap. Opel bouwde zijn eerste fiets – met een groot voorwiel en een klein achterwiel – in 1886 in Rüsselsheim en daarmee was Opel een van de eerste fietsenfabrikanten in Duitsland. In de jaren twintig was Opel de grootste fietsenfabrikant ter wereld. Voor dat succes waren de zonen van de inmiddels overleden bedrijfsoprichter verantwoordelijk. Zij waren het ook die, voor het bedrijf Opel, de essentiële overstap naar de productie van motorvoertuigen hebben doorgevoerd. 

125 jaar na de start van de autoproductie in Rüsselsheim rijden Opel en zijn klanten lokaal emissievrij de toekomst tegemoet, met auto’s die leuk zijn om in te rijden en geschikt zijn voor dagelijks gebruik. 2024 wordt het jaar van het grote jubileum, waarin Opel de elektrificatie voortzet met feestelijkheden en innovatieve nieuwe modellen. Meer informatie over het jubileumjaar volgt binnenkort. Houd onze website en socials in de gaten.