Nieuwe Ford Explorer maakt elektrisch rijden iconisch

  • Ford onthult de volledig elektrische Explorer, een middelgrote crossover met twee zitrijen. Eerste volledig elektrisch volumemodel van Ford dat in Europa wordt gebouwd.
  • Iconisch SUV-erfgoed in een nieuwe vorm voor het EV-tijdperk. Innovatief interieur met SYNC Move1, verstelbaar 15-inch display, My Private Locker en MegaConsole.
  • Accupakket kan in 25 minuten van 10-80 procent worden opgeladen2. De omvangrijke uitrusting omvat nieuwe technologieën voor een nieuwe, enerverende rijervaring.

Ford heeft eerder vandaag zijn eerste in Europa gebouwde volledig elektrische personenauto onthuld – de Ford Explorer.

 

 

 

 

 

De Explorer combineert Europese engineering met een opvallende Amerikaanse stijl. Het is het eerste model in een line-up van innovatieve elektrische auto’s waarmee Ford het merk opnieuw uitvindt in Europa. De middelgrote crossover wordt geassembleerd in het nieuwe Ford Cologne EV Centre in Duitsland, waar een investering van 2 miljard dollar mee gemoeid gaat. Ford wil in Europa tegen 2026 meer dan 600.000 volledig elektrische auto’s verkopen en streeft ernaar tegen 2030 een uitsluitend volledig elektrische personenwagens aan te bieden.

De Explorer biedt plaats aan vijf personen op twee zitrijen en wordt leverbaar in twee versies met een omvangrijke standaarduitrusting – de Explorer en de Explorer Premium. Beide uitvoeringen hebben een avontuurlijk design en de geest en assertieve stijl die het SUV-erfgoed van Ford belichaamt.

De elektrische aandrijflijn van de Explorer is voorzien van een accu die in 25 minutenis op te laden van 10 tot 80 procent (DC-laden) en Explorer-rijders kunnen gebruikmaken van meer dan 450.000 openbare oplaadpunten in heel Europa.

De Explorer maakt met zijn innovatieve features geheel nieuwe avonturen mogelijk. Met het unieke flexibele SYNC Move-connectiviteitssysteem1 kunnen bestuurders de interieurindeling personaliseren met behulp van een verstelbaar 15-inch touchscreen dat ook toegang biedt tot de innovatieve My Private Locker. De veelzijdige MegaConsole is groot genoeg voor een 15-inch laptop, of drie flessen met een inhoud van 1,5 liter en een fles van 1 liter.

De uitgebreide standaarduitrusting zorgt voor maximaal comfort en gemak, met onder meer verwarmbare voorstoelen en een verwarmbaar stuurwiel, een bestuurdersstoel met massage, keyless entry en een soundbar. Tot het arsenaal van geavanceerde technologieën behoren onder meer Assisted Lane Change3 voor meer veiligheid op hogere snelheid en Clear Exit Assistdat het risico op ongevallen in de stad verlaagt.

Geïnteresseerden kunnen vanaf vandaag op hun pc of mobiel apparaat een virtuele proefrit maken met de Explorer in een aantal uitdagende rijomgevingen.

De volledig elektrische Explorer is in Europa ontwikkeld door de Ford Model e business-unit, die is gericht op het ontwerpen, produceren en distribueren van elektrische en verbonden auto’s, en kan later dit jaar worden besteld. De verwachte vanafprijs van de Ford Explorer ligt onder de € 45.0004.

Onontgonnen design

Het nieuwste lid van de Explorer-familie heeft de assertieve en ruige aantrekkingskracht van Fords iconische SUV, die speciaal voor Europa opnieuw is geïnterpreteerd. De krachtige uitstraling en een sterke visuele identiteit weerspiegelen het Amerikaanse erfgoed, met een strak, modern design dat zich kenmerkt door aerodynamische efficiency.

Tot de designkenmerken behoort de traditionele grille die opnieuw is geïnterpreteerd als een soort schild, waardoor een ononderbroken oppervlak ontstaat waarop de Ford Blue Oval is afgebeeld – in een nieuwe vorm, voor een nieuwe generatie elektrische modellen. De markant gelijnde koplampen zijn met elkaar verbonden door een coast-to-coast graphic, die de ‘grille’ omlijst en de uitstraling verder versterkt. De U-vormige bodembescherming draagt bij aan een bredere uitstraling, omlijst de voorkant en helpt bij het optimaliseren van luchtstromen die de aerodynamica verbeteren.

De achterzijde heeft compacte, dynamische proporties, met een slanke achterruit die de breedte benadrukt. De verticale achterlichten zijn voorzien van een opvallende ‘light blade’-signatuur om expressie te geven aan de SUV-capaciteiten van het model. De achterlichten worden verbonden door een zwart coast-to-coast element met Explorer-logo. Het lager geplaatste U-vormige element op de achterzijde komt visueel overeen met de bodembescherming aan de voorzijde.

De zwarte A-stijlen en opvallend gelijnde C-stijlen geven het dak een zwevend uiterlijk. Ze dragen bij aan het vizierachtige karakter van het passagierscompartiment en laten het bovenste deel hiervan lichter ogen. Ze benadrukken het lifestylekarakter van de crossover. De C-stijlen zijn voorzien van een modern lijnenspel dat in het glas is verwerkt voor een kenmerkende, aerodynamische vorm.

De Explorer is leverbaar met verschillende lichtmetalen wielen in de maten 19, 20 en 21 inch. De carrosserie met korte overhangen en een lengte van minder dan 4,5 meter heeft een sportieve uitstraling en elk velgdesign heeft gladde, open oppervlakken die – net als de carrosserie – zijn geoptimaliseerd voor aerodynamische prestaties. De wielen bevatten openingen die zijn gericht op een maximale remkoeling en hebben tegelijkertijd een opvallende driedimensionale look.

De carrosseriekleuren zijn speciaal afgestemd op het design van de nieuwe Explorer en zijn voorgelegd aan potentiële klanten. De nieuwe introductiekleur Arctic Blue belichaamt het grenzeloze ontdekkingspotentieel van de lucht met glinsterende zilverkleurige en lichtblauwe accenten. De levendige kleur Blue My Mind is nu ook voor het eerst leverbaar, samen met Frozen White, Magnetic Grey, Agate Black en Lucid Red.

Nieuw interieurconcept

Sculpturaal, verfijnd, intuïtief en flexibel: het volledig elektrische platform waarop de Explorer is gebaseerd maakt geavanceerde technologieën en een compleet nieuwe interieurervaring mogelijk.

Ford SYNC Move1, het verstelbare 15-inch centrale touchscreen, is dé highlight van het innovatieve en flexibele interieur. Het scherm kan omhoog en omlaag bewegen in een boog van meer dan 30 graden. De configureerbare lay-out helpt bestuurders te schakelen tussen hun favoriete schermposities, of het nu is om snel de navigatiekaart te kunnen zien of om het dashboard af te stemmen op hun designvoorkeur of rijpositie.

Dankzij het staande profiel van het scherm kunnen gebruikers verder vooruit kijken op kaarten wanneer ze met Connected Navigation nieuw terrein verkennen5. Het scherm kan worden aangepast van helder naar donker, net als de schermen van mobiele telefoons die als inspiratie dienden. Een configureerbaar startscherm en grote schuifregelaars op het touchscreen maken een snellere en gemakkelijkere toegang tot functies mogelijk.

Het scherm biedt ook toegang tot de My Private Locker opslagruimte voor persoonlijke spullen. Met het scherm in de laagste stand en de auto op slot, is de inhoud ervan veilig opgeborgen. De Explorer beschikt voorin over twee USB Type-C aansluitingen, en nog eens twee voor de passagiers op de achterbank. Onder het beeldscherm bevindt zich een naar voren hellend vak waarin twee grote smartphones draadloos kunnen worden opgeladen.

Ook in de middenconsole onder de armsteun zijn veelzijdige opbergmogelijkheden te vinden. De 17-liter grote MegaConsole maakt efficiënt gebruik van de ruimte die ontstaat door het ontbreken van een traditionele versnellingsbak. De opbergruimte is groot genoeg voor een 15-inch laptop of om drie drankflessen van 1,5 liter en een fles van 1 liter naast elkaar te zetten, en is voorzien van een tussenschotje dat tevens dienst doet als ijskrabber. De afneembare bekerhouders zijn zo geplaatst dat de armsteunruimte optimaal is, en kunnen desgewenst worden verplaatst naar een lager niveau voor meer ruimte in de middenconsole.

Ford heeft gereageerd op feedback van klanten waaruit blijkt dat bestuurders houden van het moderne gevoel, de eenvoud en het gemak van een centraal touchscreen, maar ook de interactie waarderen die een fysieke bediening biedt – vooral tijdens het rijden. De nieuwe Explorer beschikt dan ook over een ergonomische, haptische trackpad voor het bedienen van functies zoals het volume van het audiosysteem en parkeertechnologieën.

Het interieur is sportief en uitnodigend, met een wrap-around cockpit-effect waarbij het instrumentenpaneel als één designelement optisch samensmelt met de portieren. Traditionele elementen zijn weggelaten, zoals grote ventilatieroosters. Deze zijn nu slank van vorm en zijn geïntegreerd in de tweede laag van het design. Een prominente designfeature is de luidsprekerafdekking in soundbar-stijl. Het perfect afleesbare, zwevende 5-inch digitale instrumentenpaneel informeert de bestuurder over rijgegevens, het laadniveau van de accu en de status van de rijassistentiesystemen. Het overall design creëert een minimalistische, rustig ogende, digitale ruimte.

De geheel nieuw ontworpen voorstoelen zijn voorzien van geïntegreerde hoofdsteunen voor een sportieve uitstraling. De stoelen, met 12-voudige elektrische verstelling en geheugenfunctie voor de bestuurder, zijn volledig bekleed met lederlook Sensico in de Explorer Premium-uitvoeringen en hebben een driedimensionale, sculpturale en verfijnde uitstraling. De standaard Explorer is gedeeltelijk uitgevoerd met Sensico-bekleding, in combinatie met een sportief ogende geweven stof die perfect is afgestemd op het stoelontwerp.

Beide varianten zijn standaard uitgerust met verwarmbare voorstoelen en de bestuurdersstoel is voorzien van lendenmassage. Het getailleerde uiterlijk van de stoelen wordt versterkt door de zogeheten partial-tie-down technologie die het mogelijk maakt om één enkel stuk materiaal te gebruiken voor de markante zijwangen.

De Explorer Premium is standaard uitgerust met ambianceverlichting die de luxe uitstraling van het interieur verder versterkt. De verlichting is zorgvuldig gepositioneerd voor een maximaal effect en minimale afleiding. De units, die zich bevinden in de voorportieren, de middenconsole en de soundbar speaker, kunnen worden ingesteld in 10 verschillende kleuren die passen bij persoonlijke voorkeuren of geselecteerde rijmodi.

Vol zelfvertrouwen op avontuur

Het vermogen van de Explorer-familie om onder alle omstandigheden te presteren, is de sleutel tot zijn iconische status. De nieuwe Explorer heeft hetzelfde karakter en geeft bestuurders het vertrouwen om het avontuur op te zoeken in het elektrische tijdperk dankzij zijn capaciteiten en het ondersteunende ecosysteem.

Het accupakket van de responsieve en verfijnde elektrische aandrijflijn kan naar verwachting in ongeveer 25 minutenworden geladen van 10 procent naar 80 procent met behulp van DC-snelladen via de CCS-laadopening in het achterspatbord. Het oplaadsysteem wordt ondersteund door een accutemperatuurvoorbereiding voor optimale laadsnelheden. De meegeleverde Ford Public Charge Cable maakt ook opladen bij Type 2 AC-stations mogelijk3.

Explorer-rijders krijgen toegang tot meer dan 450.000 laadpunten in heel Europa. Dit aantal neemt in 2024 naar verwachting tot circa 500.000. Hiertoe behoren meer dan 2.100 DC snellaadstations die al op meer dan 450 locaties zijn geïnstalleerd door IONITY, het consortium waarvan Ford een van de oprichters is.

Dankzij de oplaadplanner – die geprogrammeerd kan worden via de SYNC Move1-interface – kan maximaal gebruik worden gemaakt van lagere energietarieven bij thuisladen en kunnen vertrektijden worden ingesteld om over een volledig opgeladen accu én een voorverwarmd interieur te beschikken bij aanvang van de rit. Onderweg kan de EV-reisplanner ritten plannen inclusief de meest handige oplaadpunten.

Naadloos geïntegreerde bestuurdersassistentie

De volledig elektrische Explorer beschikt over nieuwe rijassistentiesystemen die gericht zijn op het creëren van een ontspannen rijervaring, zowel bij het rijden op hogere snelheden als in de stad.

De geavanceerde functies worden ondersteund door 12 ultrasone sensoren, vijf camera’s en drie radarsystemen die samen een gebied van 360 graden rond de auto kunnen bewaken. Sensoren in het stuurwiel controleren op passieve wijze de interactie met de bestuurder, zodat de rijassistentiesystemen natuurlijk aanvoelen, terwijl de auto bestuurders aanmoedigt om betrokken te blijven door middel van visuele, auditieve en haptische waarschuwingen.

De nieuwe Explorer is de eerste Ford in Europa die de Lane Centring-technologie3 naar een hoger plan brengt door een functie toe te voegen die automatische rijstrookwisselingen kan uitvoeren. Het als optie leverbare Assisted Lane Change3 maakt gebruik van radars en camera’s om te controleren of voertuigen zich naast of in de dode hoek van de bestuurder bevinden. Wanneer Lane Centring3 is ingeschakeld, kunnen bestuurders een rijstrookwisseling initiëren door de richtingaanwijzer te bedienen in de richting van de rijstrook waarop ingehaald gaat worden.

Het systeem zorgt ervoor dat de Explorer zich op soepele wijze naar de naastgelegen rijstrook verplaatst, plaatst de auto vervolgens automatisch op die rijstrook met behulp van Lane Centring3 en blijft de snelheid van het vooruitrijdende voertuig volgen tot een maximumsnelheid die handmatig of automatisch via de functie Speed Sign Recognitionkan worden gekozen. Naast Lane Centring3 in combinatie met Assisted Lane Change3 biedt het Intelligent Adaptive Cruise Control3 van de Explorer ook de Stop & Go3-functie die de auto in langzaam rijdend verkeer volledig tot stilstand kan brengen en met een druk op de knop of het intrappen van het stroompedaal kan laten optrekken om het overige verkeer te volgen.

Blind Spot Assistkan bestuurders helpen bij het wisselen van rijstroken. In het geval dat een bestuurder een manoeuvre bij het wisselen van rijstrook begint in de baan van een voertuig dat van achteren nadert, kan de technologie de bestuurder waarschuwen en de auto terugleiden naar de originele rijstrook met een zachte stuurinterventie die desgewenst door de bestuurder kan worden genegeerd.

Het nieuwe Clear Exit Assist3 is ontwikkeld om ongevallen te helpen voorkomen die zich kunnen voordoen wanneer inzittenden van een stilstaand voertuig een portier openen terwijl bijvoorbeeld een fietser nadert. Ook na het parkeren blijft het systeem controleren op naderende fietsers en voertuigen met behulp van op de achterzijde gemonteerde radars. Als een mogelijke aanrijding wordt gedetecteerd waarschuwt de technologie met geluiden en visuele waarschuwingen in het instrumentenpaneel en de betreffende buitenspiegel.

Clear Exit Assistmaakt gebruik van dezelfde radarsensoren als Cross Traffic Alert met Active Braking3, dat bestuurders helpt aanrijdingen te voorkomen met kruisende voertuigen bij het achteruitrijden uit een parkeervak of van een oprit. Reverse Brake Assistmaakt gebruik van een naar achteren gerichte camera om objecten aan de achterzijde direct te detecteren. Het systeem kan vervolgens een remingreep uitvoeren om obstakels te helpen vermijden bij het achteruitrijden met lage snelheid.

Het uitgebreide pakket van Pre-Collision Assist3-functies helpt bestuurders bij het voorkomen of het beperken van de gevolgen van ongevallen met andere voertuigen en kwetsbare weggebruikers, met name in drukke stedelijke omgevingen. De situaties waarin de naar voren gerichte camera en radar mogelijke aanrijdingen kunnen detecteren, hoorbare en zichtbare waarschuwingen kunnen geven en de Explorer vervolgens automatisch kan remmen om ongelukken te voorkomen, zijn onder meer:

  • Voertuigen, fietsers en voetgangers op de weg voor de auto
  • Voertuigen en fietsers die de richting van de bestuurder kruisen
  • Fietsers en voetgangers langs de weg die in de baan van de bestuurder komen
  • Tegenliggers op dezelfde rijstrook

Parkeren is een ander aspect van het stadsleven dat veel bestuurders als stressvol kunnen ervaren. De nieuwe Explorer biedt meerdere geavanceerde hulpmiddelen om parkeren makkelijker te maken. Active Park Assist 2.0maakt volledig geautomatiseerd fileparkeren en parkeren in parkeervakken mogelijk, met één druk op de knop op het centrale touchscreen. Voor bestuurders die de taak graag in eigen hand nemen, kan Front and Rear Parking Aid with Manoeuvring Brake Assistautomatisch remingrepen uitvoeren om te assisteren op krappe parkeerplekken. De standaard achteruitrijcamera kan ook worden opgewaardeerd tot een 360 graden-camerasysteem met vogelperspectief bij het manoeuvreren.

De optionele Matrix LED-koplampen helpen de bestuurder om beter te zien en kunnen hun lichtbundels automatisch aanpassen aan de rijsituatie. De snelheidsafhankelijke technologie past bijvoorbeeld het lichtpatroon aan voor een langere, rechtere lichtbundel, wat ervoor zorgt dat bestuurders bij hogere snelheden op de snelweg verder vooruit kunnen kijken. De Bad-Weather Light3-functie wordt automatisch ingeschakeld wanneer de ruitenwissers activeren en zorgt voor een breder en korter lichtpatroon dat voetgangers en fietsers langs de kant van de weg beter verlicht.

De Glare-Free High Beam3-functie is erop gericht om meer gebruik te maken van grootlicht voor een betere verlichting in het donker. De technologie maakt gebruik van de aan de voorzijde gemonteerde camera om tegemoetkomend verkeer te detecteren en een ‘verblindingsvrije plek’ binnen het lichtbundelpatroon te creëren door de stralen te blokkeren die anders in de ogen van andere weggebruikers zouden schijnen.

Comfortverhogende technologie

De nieuwe volledig elektrische Explorer is uitgerust met een groot aantal functies die elektrisch rijden nog comfortabeler en makkelijker maken. De crossover is voorzien van een warmtepomp die de efficiëntie en het gebruiksgemak voor bestuurders kan verbeteren en hen mogelijk kosten bespaart door warmte-energie, zelfs bij lage temperaturen, te onttrekken aan de omringende lucht. Het systeem volgt een soortgelijk principe als geavanceerde verwarmingssystemen in woningen. De warmte kan worden gebruikt om het interieur te verwarmen in plaats van hiervoor de opgeslagen energie in de accu te gebruiken, waardoor de actieradius kan worden gemaximaliseerd. De warmtepomp kan ook omgekeerd werken en functioneren als airconditioning om het interieur te koelen.

Smartphone-integratie is nu eenvoudiger dan ooit met de standaard aanwezige draadloze Android Auto en Apple CarPlay7. De eveneens standaard functies zoals keyless entry en dual-zone climate control zorgen, net als de optionele, handsfree te bedienen achterklep voor maximaal comfort. De lichte en luchtige sfeer in het interieur kan worden versterkt met een tegen meerprijs verkrijgbaar panoramadak met meer dan 1 vierkante meter glasoppervlak.

De capaciteit en praktische bruikbaarheid van de bagageruimte zijn gemaximaliseerd dankzij een innovatief ontwerp, met onder meer een geïntegreerde hoedenplank die meebeweegt met de achterklep, waardoor er geen zijsteunen meer nodig zijn. Dit zorgt voor een ongehinderde toegang tot de bagageruimte die een inhoud van 450 liter heeft met de achterbank op zijn plaats, of meer dan 1.400 liter met een neergeklapte achterbankleuning8.

De laadruimtevloer kan worden verlaagd voor een maximale laadruimte of worden verhoogd om een gemakkelijk toegankelijk platform zonder tildrempel te creëren voor grotere voorwerpen, met eronder een verborgen opbergruimte.

Een grote stap naar een elektrische toekomst

Ford ontwikkelt een volledig elektrisch portfolio en investeert hierin tot 2026 wereldwijd 50 miljard dollar. De onderneming wil tegen het eind van dat jaar meer dan 2 miljoen volledig elektrische auto’s produceren, en tegen eind 2023 zo’n 600.000. Ford streeft ernaar om in 2030 meer dan de helft van zijn wereldwijde productie uit EV’s te laten bestaan en wil uiterlijk in 2050 wereldwijd CO2-neutraal opereren.

Ford kondigde vorig jaar aan dat de onderneming in Europa streeft naar een volledig elektrisch modellengamma en CO2-neutraliteit met betrekking tot de productie in fabrieken, de logistiek en de leveranciers in 2035.

De investering van 2 miljard dollar in het Ford Cologne EV Centre omvat nieuwe energie-efficiënte oplossingen die meer dan 2.000 ton CO2 en meer dan 2.600 MWh elektrische energie per jaar gaan besparen. Vanaf medio 2024 wordt in deze fabriek een tweede volledig elektrisch model naast de nieuwe Explorer gebouwd. Het maximale jaarlijkse productievolume van de nieuwe fabriek is naar verwachting zo’n 200.000 auto’s per jaar.

De nieuwe Explorer is een van de negen volledig elektrische personen- en bedrijfswagens die Ford tegen 2024 in Europa heeft geïntroduceerd, waaronder de Mustang Mach-E, de E-Transit, de E-Transit Custom en E-Tourneo Custom, en de volledig elektrische varianten van de Puma, Transit Courier en Tourneo Courier.

Avontuur uit het echte leven

Om de capaciteiten van de nieuwe, volledig elektrische Explorer te demonstreren, werkt Ford samen met de avontuurlijke influencer Lexie Alford – ook bekend als Lexie Limitless. Zij is de jongste persoon ooit die elk land ter wereld heeft bezocht. Alford gaat met de nieuwe, volledig elektrische Explorer op wereldreis. Die reis is geïnspireerd door de vrouwelijke ontdekkingsreiziger Aloha Wanderwell, die in het Guinness Book of Records staat vermeld omdat ze honderd jaar geleden met een door Ford gesponsorde Model T als eerste vrouw een wereldreis maakte.

Klanten kunnen vanaf vandaag alvast een virtuele proefrit in de elektrische Ford Explorer maken. De nieuwe, volledig elektrische Ford Explorer is leverbaar in twee zeer luxueuze versies: Explorer en Explorer Premium. Hij is vanaf medio dit jaar te bestellen voor prijzen vanaf ongeveer € 45.0004.

# # #

1 Don’t drive while distracted or while using handheld devices. Use voice-operated systems when possible. Some features may be locked out while the vehicle is in gear. Not all features are compatible with all phones.

 Charge time based on manufacturer computer engineering simulations. The charging rate decreases as battery reaches full capacity. Your results may vary based on peak charging times and battery state of charge.

Driver-assist features are supplemental and do not replace the driver’s attention, judgement and need to control the vehicle. It does not replace safe driving. See owner’s Manual for details and limitations.

Indicative price incl. VAT, excluding OTR cost – final price to be confirmed later in 2023.

Features may require activation.

6 Available Qi wireless charging may not be compatible with all mobile phones.

Requires phone with active data service and compatible software. SYNC Move does not control 3rd party products while in use. 3rd parties are solely responsible for their respective functionality.

Cargo and load capacity limited by weight and weight distribution.