“Measuring the unmeasurable”: 4e aflevering “Beyond the Visible” nu online

  • De vierde aflevering van de indrukwekkende docu-serie “Beyond the Visible”, die “achter de schermen en verder” gaat met het Alfa Romeo F1 Team, is nu online te zien.
  • Het thema van de nieuwe aflevering is aerodynamica, de wetenschap die de dynamiek van de lucht bestudeert om luchtweerstand, wrijving en beweging te “beheersen”, d.w.z. alles wat het gedrag van de eenzitter in een race beïnvloedt en zijn efficiëntie, snelheid en prestaties verbetert.
  • De nieuwe aflevering “Measuring the unmeasurable” is gemaakt om zelfs mensen die geen Formule 1-deskundige zijn te prikkelen en is nu beschikbaar op de officiële sociale media en YouTube-kanalen van Alfa Romeo: link.

 

Vanaf vandaag is “Measuring the unmeasurable” beschikbaar, de vierde van vijf digitale afleveringen die “achter de schermen en verder” gaan met het Alfa Romeo F1 Team terwijl ze deelnemen aan de meest bekeken motorsportcompetitie ter wereld. Dit is de nieuwste aflevering van “Beyond the Visible”, de meeslepende docu-serie onder het Alfa Romeo-logo die in de eerste drie afleveringen al veel succes oogstte; “Before we hit the ground”, “Trust is gained” and “The Hidden Backbone”.

De vierde aflevering, “Het meten van het onmeetbare”, neemt het publiek mee langs de geheimen van de aerodynamica, d.w.z. de wetenschap die de dynamiek van de lucht bestudeert om weerstand, wrijving en beweging te “beheersen”. Dit alles beïnvloedt het gedrag van de eenzitter tijdens de race en verbetert zijn efficiëntie en prestaties. Dit is een fundamentele en complexe taak die is toevertrouwd aan de ontwerpers en ingenieurs van het Alfa Romeo F1 Team, die nauw samenwerken met de ontwerpers van motoren en chassis om een eenzitter te ontwerpen die voldoet aan de nieuwe reglementen en tegelijkertijd uitstekende prestaties op het circuit garandeert.

Door te begrijpen hoe de luchtstroom op de auto inwerkt, hoe hij erdoorheen vliegt of hem naar de grond duwt, kan het team in elke race concurrerend zijn en strategieën aanpassen op basis van het weer, het asfalt en het circuit. Daarom werkt het team van ingenieurs gedurende de hele wedstrijd onvermoeibaar aan de ontwikkeling en verfijning van de aerodynamica. Dit gebeurt zowel in Hinwil, waar afzonderlijke onderdelen voortdurend worden ontwikkeld en getest in de windtunnel, als op de circuits waar het wereldkampioenschap plaatsvindt, om op elk circuit de meest efficiënte set-up voor de eenzitter te bereiken. De ideale auto om te winnen komt voort uit dit synergetische werk, dat “het onmeetbare meet”. Het geheim van het succes is dat de oplossingen van de Sauber-fabriek in Hinwil zo snel mogelijk naar het circuit worden gebracht, want wat er aan tafel perfect uitziet, moet ook perfect passen op het circuit. Daarom is het noodzakelijk om alle gegevens in een race te verwerken en binnen zeer strakke deadlines de beste strategie te bepalen.

De nieuwe aflevering is gemaakt om zelfs degenen die geen Formule 1-experts zijn te prikkelen, en introduceert op dynamische wijze de meest relevante verschijnselen van deze discipline: luchtweerstand, of weerstand tegen voorwaartse beweging, en downforce, die de neerwaartse stuwkracht vertegenwoordigt. Ook de werking van afzonderlijke aerodynamische componenten wordt belicht: van de voorvleugels, die de luchtstroom rond de banden en de inkomende luchtstroom voor de rest van de auto regelen, tot de achtervleugel, die de totale aerodynamische belasting bepaalt. De moeilijkste taak voor de ingenieurs is het vinden van de optimale afstelling, d.w.z. een compromis tussen de aerodynamische belasting die de vleugels en de carrosserie van de auto in de bochten genereren en de lage luchtweerstand die de auto in staat stelt om bij hoge snelheden op rechte stukken door de lucht te snijden.

Bovendien zal het publiek van “Measuring the unmeasurable” kennismaken met het belang van de feedback die de coureurs aan hun ingenieurs doorgeven om de beste strategieën voor bandenwissels te vinden op basis van de weersomstandigheden, de temperatuur, de windsnelheid en andere factoren zoals de toestand van het circuit. Kortom, niets wordt aan het toeval overgelaten, alles wordt met uiterste zorg geanalyseerd om de prestaties te optimaliseren. Sinds het begin van de jaren zestig zijn aerodynamische studies immers van fundamenteel belang in de wereld van de autosport en worden ze voortdurend verfijnd naarmate de technologie evolueert en de aandrijflijnen krachtiger worden.

Cristiano Fiorio, Alfa Romeo F1 Manager: ” Het onderwerp van deze aflevering is volgens mij een van de interessantste thema’s van deze boeiende docu-serie en onthult de geheimen van de aerodynamica, een van de belangrijkste en meest strategische disciplines in de F1, waarin de genialiteit en de visie van de beste technici tot uiting komen. En juist hier worden unieke inzichten geboren, die flitsen van genialiteit die het verschil kunnen maken. Het is een fascinerende wereld van spastisch onderzoek, voortdurende perfectie en geweldige mensen. Daarom hebben we twee teams, één op het circuit en één in de fabriek, die samenwerken om de meest competitieve auto te krijgen. Allemaal op topsnelheid en met één doel: de lucht domineren en het best presterende team zijn.”