Hooikoortspatiënten kunnen vrij ademen in Opel Astra met Intelli-Air

Efficiënt luchtkwaliteitssysteem met automatische luchtverversing voor alle nieuwe Astra’s

  • Systeem vult filters met actief koolstof aan en garandeert luchtkwaliteit
  • Effectief bij hooikoorts en goed voor verkeersveiligheid

 

Amsterdam. De auto’s van Opel helpen de lucht schoner te maken. Niet alleen door de efficiënte aandrijflijnen van de elektrische en plug-in hybride modellen – die lokaal emissievrij kunnen rijden – maar ook door het state-of-the-art Intelli-Air kwaliteitssysteem voor de lucht in het interieur. Dankzij dit effectieve luchtreinigingssysteem kunnen de inzittenden altijd schone lucht inademen. Het Intelli-Air ‘Clean Cabin’-systeem is leverbaar in alle versies van de Astra, inclusief de dynamische topversie, de Opel Astra GSe, waarin het zelfs tot de standaarduitrusting behoort.

Intelli-Air is in de lente en de zomer extra waardevol, vooral voor de vele hooikoortspatiënten. Een goede luchtkwaliteit in het auto-interieur heeft sowieso meerdere voordelen. Het draagt immers bij aan het comfort van de bestuurder en zijn passagiers, voorkomt irritant jeukende ogen en neus en zorgt daarmee voor extra verkeersveiligheid.

Intelligent en effectief: Intelli-Air garandeert de luchtkwaliteit in het interieur

Met Intelli-Air is de Opel Astra, winnaar van ‘Het Gouden Stuurwiel’ van 20222, voorzien van een intelligent en uiterst effectief luchtreinigingssysteem. Intelli-Air combineert zeer effectieve lucht- en partikelfilters met een monitoringsysteem voor de luchtkwaliteit. Dat systeem controleert de luchtkwaliteit in het interieur niet alleen continu, het zorgt er ook voor dat de lucht automatisch wordt ververst zodra die niet meer fris is.

De luchtkwaliteit wordt geregeld via de recirculatieklep. Als de kwaliteit van de buitenlucht slecht is, sluit de luchtkwaliteitssensor (AQS) in de Astra de klep in de ventilatieopening, zodat geen vuile lucht in het interieur terecht kan komen. En als de lucht in het interieur muf of vervuild is – bijvoorbeeld door roken of stof op kleding – dan laat de ventilatieopening weer frisse lucht toe.

Intelli-Air houdt de lucht in het interieur van de nieuwe Astra daarmee zo schoon als het maar kan. Dat kunnen de inzittenden ook zien, want het systeem geeft de kwaliteit van de lucht in het interieur weer op het grote aanraakscherm. Daar verschijnt een emoji in de vorm van een auto, gebaseerd op de internationale luchtkwaliteitsindex AQI (Air Quality Index). De kleur van de emoji verandert met de luchtkwaliteit in het interieur. Die wordt continu gemonitord door middel van een PM 2.5-sensor die deeltjes tot 2,5 micrometer detecteert.

Actieve koolstof filtert ook nare geuren

Intelli-Air in de Opel Astra verzekert de inzittenden van een goede luchtkwaliteit dankzij de combinatie van monitoring en partikelfilters met actieve koolstof – die overigens ook in veel andere modellen van Opel leverbaar zijn. De filters bestaan uit twee lagen en houden daarmee niet alleen kleine deeltjes in de buitenlucht tegen voordat ze in het interieur komen, maar filteren ook nare luchtjes en gassen als ozon uit de lucht. Het mooiste van dit  alles is dat de filters de lucht voor bijna 100 procent ontdoen van pollen.

De filters voldoen aan de hoogste kwaliteitsnormen. Het filtermateriaal is waterafstotend, zodat ze ’s winters niet bevriezen en ook geen bacteriën aantrekken. Ondanks dat ze uitstekend filteren, laten ze de frisse lucht goed door. De filters moeten jaarlijks worden vervangen om het gehele jaar optimaal schone interieurlucht te garanderen. Het Intelli-Air-systeem informeert de bestuurder wanneer de filters aan vervanging toe zijn.

Iedereen kan zich tijdens het rijden beschermen tegen een hooikoortsaanval. Als de pollenconcentratie hoog is, rijd je met alle ruiten gesloten; Intelli-Air en de filters doen de rest. Dat is ook goed voor de verkeersveiligheid: als de bestuurder niest, kijkt hij niet op de weg en neemt de kans op een ongeval toe. In stadsverkeer legt een auto al 20 meter af terwijl de bestuurder niest. Bij snelheden van 100 km/u kijkt de bestuurder tot wel meer dan 50 meter niet op de weg. Check dan ook altijd de actuele pollenverwachting in bijvoorbeeld een weerapp op de mobiele telefoon.

 


[1] Waarden op basis van WLTP-testprocedure (Worldwide harmonized Light vehicles Test Procedure). Het verbruik, de CO2-emissie en actieradius hangen niet alleen af van het efficiënte energieverbruik van de auto, maar ook van de rijstijl en andere niet-technische factoren. De informatie m.b.t. verbruik en emissie zijn niet van toepassing op een specifiek voertuig, maar alleen bedoeld ter vergelijking met de cijfers van andere modellen.

[2] AUTO BILD editie 45/2022 en BILD am SONNTAG editie 46/2022, categorie voor “Beste auto tot € 50.000”.