De E-Tourneo Courier: compacte EV met maximale ruimte en bruikbaarheid

  • Gloednieuwe E-Tourneo Courier markeert volgende mijlpaal in Fords missie om tegen 2035 volledig elektrisch te gaan in Europa
  • Volledig opnieuw ontworpen, compact elektrisch multi-activity voertuig met SUV-achtige looks, maximale ruimte en bruikbaarheid voor vijf personen
  • Elektrisch rijden gemakkelijk gemaakt met nieuwste ontwikkelingen op het gebied van connectiviteit en geavanceerde digitale technologie met over-the-air updates

Ford heeft eerder vandaag tijdens het Bring on Tomorrow Live event in Kopenhagen de gloednieuwe, volledig elektrische E-Tourneo Courier onthuld. Het emissievrij rijdende multi-activity voertuig is klaar voor elk avontuur en biedt ondanks zijn compacte afmetingen maximale ruimte aan 5 inzittenden en veel bagage.

Het nieuwste model in de veelzijdige line-up van Tourneo-modellen van Ford heeft een volledig elektrische aandrijflijn en biedt een uitgebreide reeks digitale diensten en verbonden functies om elektrisch rijden aantrekkelijk en toegankelijk te maken. En met de geavanceerde over-the-air-technologie is de E-Tourneo Courier eenvoudig te voorzien van de nieuwste updates.

“De E-Tourneo Courier maakt een belangrijk deel uit van de toekomst van Ford in Europa die elektrisch, uitdagend en avontuurlijk is. Deze auto is het nieuwste resultaat van onze wereldwijde inspanningen en investeringen waarmee we ons aanbod van elektrische en verbonden auto’s snel uitbreiden”, zegt Jim Farley, President en CEO van Ford.

De E-Tourneo Courier is één van de tien volledig elektrische modellen die Ford tegen 2024 in Europa wil aanbieden. Het merk streeft naar nul-emissies voor alle in de regio verkochte verkopen tegen 2035 en investeert tot 2026 wereldwijd 50 miljard dollar om vanaf het einde van datzelfde jaar een gemiddeld jaarlijks productievolume van meer dan 2 miljoen volledig elektrische voertuigen te realiseren.

De E-Tourneo Courier is vanaf medio 2024 leverbaar in Nederland.

Klaar voor elk avontuur
Bij de ontwikkeling van de E-Tourneo Courier lag de nadruk op het creëren van een praktische en wendbare auto met maximale ruimte. De korte overhangen en directe, ongecompliceerde lijnen versterken de visuele breedte en stoerheid, terwijl het EV-specifieke front is voorzien van een futuristisch ogende lichtbalk en de kenmerkende chromen diamantgrille van Ford.

“We hebben de E-Tourneo Courier ontworpen om uit elke reis het beste te halen, of je er nu mee op avontuur gaat of bouwmaterialen vervoert – en het exterieurontwerp drukt een echt ‘no-nonsense’ karakter uit”, zegt Amko Leenarts, design director van Ford Europa. “Het op een SUV geïnspireerde ontwerp is robuust van buiten en ruim van binnen, terwijl de specifieke EV-designdetails duidelijk maken dat de E-Tourneo Courier deel uitmaakt van de elektrische revolutie bij Ford.”

De volledig elektrische E-Tourneo Courier is ontwikkeld om vijf volwassenen en hun bagage comfortabel te vervoeren. Hij heeft een 60-40 gedeelde achterbank en biedt 44 procent meer bagageruimte dan de vorige Tourneo Courier2. De inzittenden profiteren ook van een verbeterde schouder- en hoofdruimte, en hebben een reeks handige opbergruimtes tot hun beschikking, variërend van een instelbare middenconsole tot een verborgen bagagevak en een frunk (front trunk) van 44 liter.

Centraal in het interieur staat het opvallende ‘digiboard’-instrumentenpaneel met een volledig digitaal instrumentarium en SYNC 4-infotainment dat wordt bediend via het grote, centrale 12-inch touchscreen3. Deze volledig verbonden Ford is voorzien van draadloze integratie van Android Auto en Apple CarPlay4, en een draadloze telefoonoplader5. Met de over-the-air updates kan de E-Tourneo Courier doorlopend worden verbeterd zonder daarvoor een dealer te hoeven bezoeken.

Nieuwe volledig elektrische ervaring
De 100 kW (136 pk) sterke elektromotor maakt one-pedal driving mogelijk en staat garant voor soepel, verfijnd, en emissievrij reizen. Deze nieuwe Ford heeft verreweg de meest uitgebreide reeks geavanceerde rijhulpsystemen in zijn klasse en biedt bestuurders de mogelijkheid om te kiezen uit de rijmodi Normal, Eco en Slippery6.

De E-Tourneo Courier biedt zowel 11 kW AC- als 100 kW DC-oplaadopties, en het laden kan extra makkelijk worden gemaakt met de eigen thuislaadoplossing van Ford met handige app en planningsmogelijkheid om te profiteren van eventueel goedkopere energietarieven. Een normale AC-laadsessie ’s nachts van 10-100 procent duurt 5,7 uur7. Ford maakt met geavanceerde software en het BlueOval Charge Network – het grootste laadnetwerk van Europa dat tegen 2024 ongeveer 500.000 laadpunten zal bevatten – openbaar opladen makkelijker dan ooit. De E-Tourneo Courier kan in slechts 10 minuten een actieradius van 87 km bijladen via een DC-snellader. De accu kan onder optimale omstandigheden in minder dan 35 minuten opladen van 10-80 procent7.

De E-Tourneo Courier wordt vanaf de tweede helft van 2024 geproduceerd in Craiova, Roemenië, samen met de Puma – de bestverkochte personenauto van Ford in Europa, die tegen 2024 ook als EV verkrijgbaar is.