Citroën viert 20 jaar C3 Pluriel: een bijzondere cabriolet

Citroën viert het 20-jarig jubileum van de C3 Pluriel – de enige auto in zijn soort. De compacte driedeurs hatchback kwam uit in mei 2003, slechts één jaar na de C3. Tussen 2003 en 2010 rolden 115.097 exemplaren van de C3 Pluriel van de band in de Spaanse Villaverde-fabriek.

De C3 Pluriel is een unieke auto die in een aantal verschillende versies op de markt kwam en zijn techniek grotendeels met de C3 deelde, zonder daarbij in te leveren op comfort of veiligheid. Zo was de C3 Pluriel versterkt met speciale onderdelen om ervoor te zorgen dat de passagiers even veilig zouden zijn als in een gesloten auto. Ook bevatte de C3 Pluriel een aantal veiligheidssystemen, waaronder ABS en een noodrem. Binnenin had de auto dankzij zijn vier stoelen en verfijnde akoestische en thermische isolatie alle comfort van een sedan, maar dan in een enorm originele verpakking. Met zijn brede voorruit en genereus geproportioneerde ramen bood de C3 Pluriel een panoramisch uitzicht in alle versies. De open hoofdsteunen zorgden voor een uitstekend overzicht, terwijl ze tegelijkertijd bijdroegen aan het originele ontwerp van de auto.

Met deze nieuwe auto toonde Citroën zijn voorliefde voor innovatie. De C3 Pluriel werd uitgeroepen tot Convertible of the Year in 2003, het jaar waarin de auto debuteerde. De bekroning onderstreep nogmaals de veelzijdige eigenschappen van de C3 Pluriel ten opzichte van de concurrentie: De Convertible of the Year is in feite ook een hatchback.

VAN CONCEPT NAAR PRODUCT

De C3 Pluriel was geïnspireerd op de Pluriel conceptcar die Citroën onthulde op de Frankfurt Motor Show van 1999. Met deze nieuwe auto wilde Citroën de transitie van concept- naar productieauto zo zuiver mogelijk maken, zonder daarbij het originele karakter van de conceptauto teniet te doen. Het doel was om zo min mogelijk concessies te doen om tegemoet te komen aan de vereisten voor massaproductie.

Zo’n 150 mensen werkten samen om van het studiemodel een productieversie te maken en om oplossingen te vinden om zo veel mogelijk technische hoogstandjes in één auto te verwerken.

EEN MODULAIRE AUTO MET LEF

Met de C3 Pluriel zette Citroën weer een stap vooruit en verlegde het merk de grenzen van modulaire toepassingen in de auto-industrie. De auto had een nog nooit eerder vertoonde reeks configuraties en verscheen in vijf verschillende versies. In zijn originele configuratie was het een sedan met vloeiende lijnen en een genereus ruimteaanbod. Door het openen van het dak transformeerde de auto in een panoramische sedan met de beleving van de open lucht.

Met dank aan het stoffen dak transformeerde de C3 Pluriel snel in een cabriolet. Deze configuratie legde de nadruk op de bogen, bood een gevoel van vrijheid en liet de ware persoonlijkheid van de C3 Pluriel zien. Door het verwijderen van de bogen nam de C3 Pluriel de vorm van een spider aan, een onverwachte configuratie die het pure lijnenspel van dit model benadrukte.

Door het verwijderen van de bogen en het neerklappen van de stoelen achterin kon de C3 Pluriel tot slot ook omgetoverd worden tot een spider pick-up. Dan had hij nog twee zitplaatsen en een open achterbak. Deze enorme keuze aan mogelijkheden gaf de auto een unieke persoonlijkheid die naar wens aangepast kon worden. Het was een auto voor een hele dag avontuur.

EEN ORIGINELE AUTO MET ORIGINELE IDEËEN

Deze veelzijdige auto stond centraal in verschillende spraakmakende campagnes van Citroën. Ten eerste was de C3 Pluriel het gesprek van de dag op een evenement in juni 2003. Citroën organiseerde een vijfdaags kortfilmfestival op het Parvais de la Défense: “Courts Singuliers, Courts Pluriels”. Dit evenement kreeg de vorm van een drive-in bioscoop met op het voorplein 20 verschillende versies van de C3 Pluriel. Bezoekers konden instappen, achterover leunen en een korte film kijken.

Nog een opvallend idee van Citroën: trouwen in een C3 Pluriel. Van maart tot oktober 2004 bood Citroën toekomstige bruiden en bruidegoms de kans gratis een C3 Pluriel te lenen voor hun huwelijk. Dit concept werd voor de jaren daarna vernieuwd en omvatte ook nieuwe modellen als de C4 en C5.

Ten slotte bracht C3 Pluriel een eerbetoon aan zijn voorouders. In 2008, ter gelegenheid van de 60ste verjaardag van de 2CV, bracht Citroën een gelimiteerde editie uit van de C3 Pluriel – de Charleston – als eerbetoon aan de 2CV Charleston, die in 1980 debuteerde.