20 jaar ergonomische AGR-gecertificeerde stoelen/zetels bij Opel

Pionier in optimaal zitcomfort

  • Debuut: Signum in 2003 eerste Opel met AGR-gecertificeerde stoelen
  • Meer dan stoelen: totale concept van de Meriva krijgt AGR-certificaat
  • AGR-gecertificeerde stoelen voor huidige Astra, Crossland en Grandland
  • Ook sportief: exclusieve AGR-sportstoelen voor Opel GSe-modellen

Amsterdam. De AGR-gecertificeerde stoelen van Opel staan al 20 jaar garant voor toonaangevend en bovenal ergonomisch zitcomfort. AGR (Aktion Gesunder Rücken e.V.) is een onafhankelijke Duitse vereniging, die onderzoek naar het voorkomen van rugpijn stimuleert. Opel levert de nieuwste generatie AGR-stoelen voor de nieuwe Grandland GSe, de Astra GSe en de Astra Sports Tourer GSe. Twee decennia geleden was de Opel Signum als eerste leverbaar met de eerste generatie AGR-stoelen.

De stoel vormt de connectie tussen bestuurder en auto. Stoelen zijn ook cruciaal voor comfortabel en ontspannen reizen voor alle inzittenden. Daarom besteedt Opel veel aandacht aan optimaal comfort en ook ondersteuning voor de rug. “Bestuurders en passagiers komen met geen ander onderdeel van de auto zo intensief in contact als met de stoelen. Ons doel is dan ook ervoor te zorgen dat klanten ook op lange reizen zorgeloos zitten. Een AGR-gecertificeerde stoel biedt namelijk altijd comfort en voorkomt rugpijn op de lange termijn,” zegt Stefan Koob, verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de stoelstructuur bij Opel.

Een ergonomisch goed interieur is meer dan gebruiksgemak. Ergonomie gaat ook om de veiligheid. Een rugvriendelijke stoel vermindert niet alleen vermoeidheid tijdens de reis, hij zorgt er bij een ongeval ook voor dat ernstig letsel wordt voorkomen. De stoel houdt de inzittende namelijk beter in positie. Alleen dan kunnen veiligheidsgordels en airbags volledig bescherming bieden.

Opel Signum uit 2003: eerste Opel met AGR-stoelen

“Bij Opel hebben we ons er altijd voor ingezet om zitcomfort breed beschikbaar te maken. Iedereen heeft recht op goed kunnen zitten in de auto,” legt Koob uit. In 2003 zetten de ergonomische stoelen van de Opel Signum een nieuwe standaard in de auto-industrie. Sindsdien zijn de stoelen beschikbaar gekomen binnen het gehele Opel-aanbod. Dat vooral tot genoegen van zakelijke rijders die vaak lange afstanden rijden. Dankzij talrijke instellingsmogelijkheden zijn de stoelen met AGR-certificering optimaal instelbaar voor iedereen. Zelfs na urenlang autorijden is het uitgerust aankomen op de bestemming.

Een paar jaar na het debuut in de Opel Signum volgt nog een primeur. In 2010 is de Opel Meriva de eerste auto die als geheel een AGR-certificering krijgt. De Meriva biedt niet alleen de ergonomische stoelen, maar ook de in tegengestelde richting openende FlexDoors, het variabele FlexSpace-concept voor de zitplaatsen achterin en de FlexFix-fietsendrager.

In alle vormen en maten: breed aanbod van AGR-gecertificeerde stoelen

Vandaag de dag levert Opel verschillende AGR-stoelen, met keuze uit op comfort of sportiviteit georiënteerde varianten voor de AstraCrossland en Grandland. Om ervoor te zorgen dat bestuurder en voorpassagier tijdens iedere rit een comfortabele en ergonomische zitpositie vinden, bieden de AGR-stoelen tien instellingsmogelijkheden voor de bestuurder en zes voor de voorpassagier. Ongeacht de comfortabele of sportieve variant zijn verschillende elementen instelbaar – voor de bestuurder vaak elektrisch bediend. Bijvoorbeeld de afstand tot het stuurwiel, de hoogte en helling van het zitvlak, de helling van de rugleuning en ondersteuning van dijen en lenden. Ook is er stoelverwarming beschikbaar voor de koude tijd van het jaar.

Topmodel: sportstoelen in Grandland GSe en Astra GSe

De nieuwe GSe-sportstoelen zijn Opels nieuwste ontwikkeling op gebied van ergonomische stoeltechnologie. De stijlvolle, in zwart Alcantara uitgevoerde voorstoelen van de Grandland GSe, Astra GSe en Astra Sports Tourer GSe zijn voorzien van bijzonder hoge wangen aan de rugleuning. De stoelen in de Astra GSe-modellen vallen op door volledig geïntegreerde hoofdsteunen. Een ander opvallend detail is de kenmerkende grijze streep op de rugleuning, die daar met een speciale technologie op is aangebracht. Ook uniek voor de GSe is het gestikte patroon onderaan de hoofdsteun en op het zitvlak, terwijl het onmiskenbare geel-zwarte GSe-logo de achterkant van de stoel siert.

Het comfort van de AGR-stoel van de bestuurder kan afhankelijk van het uitrustingsniveau nog verder worden verbeterd met ventilatie. Bovendien is er de geheugenfunctie, bijzonder handig wanneer verschillende bestuurders van de auto gebruikmaken.